HU | EN

 

A coach szó szerinti fordításban edzőt jelent. Ahogy a sportedző szerepe az, hogy versenyzőjéből kihozza a legjobbat, úgy az üzleti edző is azon dolgozik, hogy ügyfele a legtöbbet hozza ki magából.

Mi a coaching?

Coaching FogalmaA coaching személyre szabott fejlesztési folyamat, egy olyan módszertani együttes elnevezése, amikor a coach egyénileg dolgozik ügyfelével, egyfajta személyi- / üzleti- / élet-edzőként. A coaching során az ügyfél erősségeinek megerősítésén, kiaknázásán, valamint az akadályok leküzdésén dolgozunk. Mivel nem vagyunk egyformák, vannak dolgok, helyzetek, melyek az adott embernek nem okoznak nehézséget, és vannak, amelyek igen. Coachként segítem ügyfelemet abban, hogy tudatosítsa, mely területeken mozog otthonosan, és hol van esetleg fejlődésre, fejlesztésre szükség.

Coachként nem vagyok tanácsadó, hiszen nem kész megoldásokat adok ügyfeleim dilemmáira. A coaching nem is terápia: a múltbeli események helyett a jövőre fókuszál. Abban nyújtok támogatást, hogy az ügyfelem egyértelműen tudja kitűzni célját, koncentrálni tudjon arra, és megtalálja a számára legbiztosabb, odavezető utat. Az üzleti életben a coaching fokozza a személyes - és ezáltal az üzleti - teljesítményt, és kedvező hatással van a szervezeten belüli – és azon kívüli - emberi kapcsolatokra is.

Mikor érdemes coachingra gondolni?

Coachingra minden olyan helyzetben érdemes gondolni, amikor az egyén valamilyen változás, kihívás előtt áll vagy éppen abban van. Szintén érdemes a coachingra, mint lehetséges megoldásra gondolni, ha egy-egy feladat, helyzet megoldása több időt vagy energiát vesz igénybe, mint azt szeretnénk. Ilyen helyzetek lehetnek az előléptetés, a vezetői készségek fejlesztésének szüksége, új készségek elsajátításának igénye, a felsővezetői magányosság vagy a jövőbeli vezetői feladatokra való felkészülés. Szintén hasznos a coaching kultúraváltáskor (külföldi vezető Magyarországon, magyar vezető külföldön), a kismama-reintegrációban, üzleti és szervezeti változások idején, valamint kiégése (Burn-out) esetén vagy a beilleszkedés során.

Hogyan zajlik?

A coaching folyamat coaching ülések sorozatából áll. Egy-egy ülés kb. 90 percet vesz igénybe, egy teljes folyamat pedig rendszerint 6-8 ülésből áll. Általában hetente-kéthetente, de legalább havonta egyszer találkozunk, lehetőleg egy semleges helyen. Az egymást követő ülések sorozata többnyire nem nyúlik túl négy hónapon. Az ülések sorát az együtt gondolkodás, a közös partneri munka jellemzi.